Malaysian WackWall Forum

Now Malaysian Can Connect Over The World
 
HomePortalCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Navigation
:: Portal ::
:: Forum ::
 :: Memberlist ::
:: Profile ::
:: FAQ ::
:: Search ::


AlertPay Easy Money Transfer 100% Free to register
 
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Google Translator
Latest topics
» IRC Flooder Script For Sale
Mon Oct 08, 2012 12:39 am by maxi.y.mateo

» utusan.com.my Being DDOS
Fri Jan 20, 2012 5:33 pm by Penjejak Badai

» PHP IRC Bot
Fri Dec 02, 2011 11:31 am by siperda

» SQL Injection Scanner By XShimeX
Mon Oct 24, 2011 6:22 pm by sucide_bomber

» Website Vulnerable Scanner Tools V1.01 By proqrammer
Mon Oct 24, 2011 6:21 pm by sucide_bomber

» Slowloris or XerXes Leak Version
Tue Sep 13, 2011 7:45 pm by sucide_bomber

» maisarah wuz here
Tue Sep 13, 2011 7:32 pm by sucide_bomber

» Sql Injection Tutorial
Tue Jul 19, 2011 2:56 pm by sucide_bomber

» XerXes Source Codes!!
Wed Jul 13, 2011 8:55 am by wackwall

» SQL Injection dalam bahasa Malaysia
Thu Jun 30, 2011 9:11 pm by sucide_bomber

» LFI Scanner ( Perl )
Mon Jun 27, 2011 8:21 am by wackwall

» Muhasabah diri tingkat kesyukuran, keinsafan umat
Mon Jun 27, 2011 3:56 am by sucide_bomber

» 5013 Webs With SQL Vuln
Mon Jun 27, 2011 3:50 am by sucide_bomber

» Saya mencari part time job online?
Mon Jun 27, 2011 1:19 am by sucide_bomber

» 16 exploits for hacking CC databases
Mon Jun 13, 2011 1:33 pm by sucide_bomber

Link Exchange
Online News


















Churp2x Campaign
Click Pada Iklan DiBawah & Dapatkan Ganjaran Anda
SEKARANG!



















Mangga Ads
NuffNang Ads

Share | 
 

 Oshirix [ MALAYSIA LINUX]

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wackwall
Admin


Zodiac : Cancer Chinese zodiac : Rooster
Posts : 159
Points : 2626
Reputation : 2
Join date : 10/12/2010
Age : 35
Location Location : Sarawak

PostSubject: Oshirix [ MALAYSIA LINUX]   Wed Dec 22, 2010 7:49 am

Datang ke: [You must be registered and logged in to see this link.]

Grub:




Desktop:





Apa itu Livecd/dvd
Dari Wiki, ia dinyatakan sebagai Sekeping CD/ DVD yang mempunyai Sistem Pengendalian Komputer yang boleh dibut darinya.

Sila baca lanjut di laman wiki
1. [You must be registered and logged in to see this link.]
2. [You must be registered and logged in to see this link.]

Apa itu OshiriX Live cd / dvd ?
OshiriX Livecd/dvd merupakan Sistem Pengoperasian Linux yang dibangunkan oleh seorang anak Malaysia berasaskan Distro Debian. Melalui komuniti [You must be registered and logged in to see this link.] , OshiriX LiveCD/DVD diuji dan diedarkan oleh ahli-ahlinya di seluruh pelusuk negeri.

Versi terkini bagi OshiriX sekarang adalah Oshirix Squeeze[ berasaskan Debian 6]

Untuk Apa LiveCD / DVD ini
Code:
1. Demo atau test drive
2. Uji Versi Terbaru
3. Uji Hardware
4. Rescue CD
5. Internet Kiosk
6. Install ke hdd untuk dijadikan sebagai OS pertama atau kedua.

Bagaimana untuk dapatkan cd ini?

Komuniti [You must be registered and logged in to see this link.] menyediakan ISO livecd ini untuk dimuat turun oleh pengguna.

Quote :
1. [You must be registered and logged in to see this link.]
2. [You must be registered and logged in to see this link.]

Para pengguna boleh burn Livecd/dvd ini ke dalam sekeping cd/dvd kosong menggunakan mana-mana aplikasi burn cd seperti Nero dan sebagainya.

Setelah proses burn cd/dvd selesai, anda boleh masuk ke Bios pc /laptop anda untuk menukar Boot Sequence.
[You must be registered and logged in to see this link.]

Masukkan cd yang telah anda burn tadi, dan start pc anda. Live DVD akan memaparkan paparan seperti di bawah. Pilih menu.




Boleh ke guna Modem 3g kat OshiriX ?

Dalam OshiriX Squeeze iaitu distro LiveDVD yang terbaru, ada dimasukkan driver/module untuk modem modem seperti berikut
Code:
Code:
libmm-plugin-option.so
libmm-plugin-mbm.so
libmm-plugin-huawei.so
libmm-plugin-gobi.so
libmm-plugin-anydata.so
libmm-plugin-novatel.so
libmm-plugin-nokia.so
libmm-plugin-sierra.so
libmm-plugin-zte.so
libmm-plugin-hso.so
libmm-plugin-generic.so
libmm-plugin-longcheer.so
libmm-plugin-moto-c.so

Saya biasa main MP3 guna winamp jer, dalam OshiriX support tak mp3?

Dalam OshiriX LiveDVD, kami memasukkan pemain media percuma seperti SMPlayer dan Mplayer yang support pelbagai file audio dan video.

Ada cd key tak ?

Nak buat apa dengan cd key, Opensource software tak payah cd key. kecuali perisian yang berbayar.. jadi Oshirix tak perlukan cd key dan ia bukanlah perisian trial 60 hari. Nak guna sampai pc tuan tuan rosak totaly pun tak pe.

MS Word ada tak dalam OshiriX.

Untuk kompilasi OshiriX LiveDVD, kami memasukkan Openoffice.org 3.2 iaitu suite pejabat dari SUN. Kami juga memasukkan pemproses perkataan yang kecil yang dikenali sebagai Abiword, serta Gnumeric sebagai perisian spreadsheet.

Walaubagaimana pun, sekiranya anda tidak berpuas hati atau tidak reti menggunakan Openoffice.org atau mana mana perisian yang dinyatakan di atas, dan anda mempunyai lesen perisian berbayar seperti MS OFFICE. Anda boleh gunakan wine-door untuk install MS OFFICE tersebut. [ Ini hanya boleh dilakukan sekiranya anda install Oshirix ke dalam Hard disk .


Saya biasa menggunakan Movie Maker untuk sunting Video, Dalam OshiriX ada tak perisian yang serupa ?
Kami datangkan Oshirix dengan perisian Kino yang boleh menyuting video.

Saiz file ISO OshiriX besar sangat la bang, tak de cara laju skit nak download ?
Sila gunakan perisian seperti aria2c bagi pengguna Linux dan bagi pengguna Windows, sila gunakan Free Download Manager.
Quote:
[You must be registered and logged in to see this link.]

Saya dah download, dan saya berminat untuk Install ke dalam komputer saya, tapi saya masih sayangkan Bill Gates dan produk mereka. Bagaimana caranya ?

1. Bagi mereka yang dah berjaya download ISO OshriX dari mirror, sila periksa MD5SUM bagi ISO tersebut, anda boleh gunakan [You must be registered and logged in to see this link.] untuk periksa ISO tersebut .. jangan lupa juga download md5sum dekat mirror . bandingkan nombor md5 pada server dan md5 yang dihasilkan. jika sama. maka anda boleh burn iso tersebut.


2. Cara Install ke hdd.

Quote:
Sediakan satu partition untuk Linux dan satu partiton kecil untuk swap.. jika anda hanya ada satu partition saja untuk Windows dan anda tak reti nak guna gparted, boleh download [You must be registered and logged in to see this link.] , resize dulu partition windows..


Quote:
kemudian wujudkan partition untuk linux dan swap dengan menggunakan gparted.. boleh guna cara install lebih kurang sama jer dengan live cd yang lepas lepas [You must be registered and logged in to see this link.]

Sebahagian daripada tutorial ini bermula dari buat partition hingga ke install boleh dirujuk
[You must be registered and logged in to see this link.]

Datang ke: [You must be registered and logged in to see this link.]
Jgn lupa nak register skali tau...
[You must be registered and logged in to see this link.]


Sumber : MAMBANG
Back to top Go down
View user profile http://malaysia.1talk.net
masokis
New User
New User


Posts : 10
Points : 2119
Reputation : 0
Join date : 04/03/2011
Location Location : http://www.masokis.com

PostSubject: Re: Oshirix [ MALAYSIA LINUX]   Fri Mar 04, 2011 12:30 am

tq sebab tlg promotekan oshirix...
oshirix 2011 coming soon Wink
Back to top Go down
View user profile
wackwall
Admin


Zodiac : Cancer Chinese zodiac : Rooster
Posts : 159
Points : 2626
Reputation : 2
Join date : 10/12/2010
Age : 35
Location Location : Sarawak

PostSubject: Re: Oshirix [ MALAYSIA LINUX]   Fri Mar 04, 2011 6:56 am

support barangan buatan Malaysia bro..
Back to top Go down
View user profile http://malaysia.1talk.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Oshirix [ MALAYSIA LINUX]   Today at 2:32 am

Back to top Go down
 
Oshirix [ MALAYSIA LINUX]
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Malaysian WackWall Forum :: Forum Komputer :: Operating System (OS) :: Linux-
Jump to: